Pievienojies SMART NET un ietaupi! Pievienoties

Ledusskapja temperatūra un energoefektivitāte: viss, kas par to jāzina

Foto: Pexels.com/ Kindel Media
 
Piemērota ledusskapja temperatūra sniedz ieguvumus, ko ikdienā varbūt pat neievērojam. Tā nodrošinās pārtikas kvalitāti un drošību ilgāk, samazinot baktēriju vairošanos, kā arī ilgtermiņā ļauj ietaupīt ne tikai uz patērētās elektrības rēķina, bet arī pārtikas iegādi, jo, uzglabāti atbilstošā temperatūrā, produkti saglabāsies ilgāk. 
 
To, kāda ir piemērota ledusskapja temperatūra, nosaka ledusskapja modelis, klimata apstākļi un uzglabājamās pārtikas veids. Tomēr, neraugoties uz šiem faktoriem, tiek rekomendēts ledusskapī uzstādīt temperatūru no 1°C līdz 4°C. Šī temperatūra nodrošinās pārtikai piemērotu vidi, saglabājot produktu kvalitāti un svaigumu. 

Temperatūras regulācija 

Lai pārtikas produkti būtu kvalitatīvi iespējami ilgi, ievēro dažus soļus, kas palīdzēs uzstādīt un saglabāt nemainīgu ledusskapja temperatūru. 
  • Uzstādi ledusskapī rekomendēto temperatūru no 1° līdz 5°C. Tiesa gan, dažādiem pārtikas produktiem ieteicamā uzglabāšanas temperatūra var atšķirties, tādēļ, pirms produktu ievietošanas ledusskapī, pārliecinies, vai tā būs pielāgota pareizi.
  • Vienmēr pārliecinies, ka ledusskapja durvis ir pilnībā noslēgtas. Tikai tādā veidā tiek nodrošināta pilnīga atdzesēšanas funkcija un saglabāta nemainīga temperatūra, nepieļaujot nevēlamas siltā gaisa plūsmas.
  • Veic regulāru tīrīšanu, lai izvairītos no baktēriju un netīrumu uzkrāšanās ledusskapī. Tas ļaus izvairīties no pārtikas piesārņojuma un nodrošinās vienmērīgu ledusskapja temperatūras saglabāšanu.
  • Pārliecinies, vai temperatūra ir uzstādīta pareizi. To vari panākt ar termometra vai citas speciālas tehnoloģijas palīdzību. 
Foto: Pexels.com/ RODNAE Productions

Nemainīgas ledusskapja temperatūras nepieciešamība

Gadījumā, ja ledusskapja temperatūra nav piemērota, tiek radīti dažādi riski, piemēram, pārtikas bojāšanās, baktēriju vairošanās, palielināts elektrības patēriņš un pārtikas kvalitātes mazināšanās.
 
Pārāk augstas temperatūras gadījumā daži pārtikas produkti, piemēram, gaļa un zivis var sabojāties, savairojoties bīstamām baktērijām. Vēlāk, tos lietojot uzturā, var tikt radīts drauds veselībai, veicinot dažādu slimību attīstību. Savukārt, ja temperatūra noregulēta pārāk zemu, ledusskapis patērēs vairāk enerģijas.
 
Lai uzturētu nemainīgu temperatūru, svarīgi regulāri pārbaudīt kompresora darbības efektivitāti un ledusskapja durvju blīves, tāpat nepieciešams uzturēt iekšējās un ārējās vides faktoru optimālu līmeni. 
 
Foto: Pexels.com/ Andrea Picquadio
 
Ledusskapja durvis nodrošina, ka tajā neieplūst siltais gaiss un netiek izvadīts aukstais. Durvju blīves bojājums var izraisīt temperatūras svārstības un pārlieku noslogot kompresora darbību.
 
Kompresors ir atbildīgs par aukstā gaisa ražošanu un cirkulāciju, taču gadījumā, ja ledusskapī ir pārāk liels pārtikas daudzums un tas neveiksmīgi izvietots, gaisa cirkulācija un ventilācija var nebūt efektīva. Kompresora darbību var ietekmēt arī ārējās vides faktori – augsta gaisa temperatūra telpā, tādejādi apgrūtinot aukstā gaisa ražošanu. 
 
Parūpējies par ēdiena kvalitātes un ledusskapja darbības efektivitātes uzturēšanu, pielāgojot pareizu un nemainīgu temperatūru, veic regulāras tehniskās pārbaudes un uzkopšanas darbus.  

Ēdiena drošība un temperatūra

Pareiza ledusskapja temperatūra ir svarīga ēdiena drošības un kvalitātes saglabāšanas jautājumā. Taču ne visi pārtikas produkti uzglabājami vēsā temperatūrā.
 
Aukstie pārtikas produkti, piemēram, gaļa, zivis, piena produkti jāuzglabā temperatūrā no 0°C līdz 5°C. Cukuru saturošo produktu, kā marmelādes un ievārījuma glabāšana ledusskapī nav nepieciešama, ja vien tie nav atvērta tipa traukos, tas pats attiecas uz maizes un citu konditorejas produktu uzglabāšanu.
 
Svaigi augļi un dārzeņi savu kvalitāti labāk saglabās ledusskapī, taču dzērienus, pirms tie ir atvērti, vari uzglabāt istabas temperatūrā. Ledusskapī tos varēsi veiksmīgi atdzesēt, gadījumā, ja tas būs nepieciešams. 

Kā pareizi uzglabāt ēdienu

Lai ēdiens iespējami ilgi saglabātu uzturvērtību un svaigumu, vislabāk to uzglabāt hermētiskos traukos, tā pasargāsi to no gaisa un mitruma negatīvās iedarbības. Tāpat parūpējies, lai vairāku veidu ēdieni netiktu uzglabāti kopā, vienā traukā, tas var veicināt produktu bojāšanos. Raugies, lai ledusskapja temperatūra vienmēr būtu atbilstoša un pārbaudi, kādā temperatūrā katrs produkts uzglabājams, kā arī to, vai paša ledusskapja vide ir tiem piemērota.
 
Foto: Pexels.com/ Max Rahubovskiy

Energoefektivitāte un temperatūra

Lai ledusskapis būtu energoefektīvs un neradītu galvas sāpes, saņemot ikmēneša elektrības rēķinu, ievēro dažus nosacījumus, kas ikdienā nodrošinās zemāku elektrības patēriņu.
  • Uzstādi optimālu temperatūru. Ledusskapī tas būs 1° līdz 5°C, savukārt saldētavā -18°C, taču pievērs uzmanību, ka dažādu produktu uzglabāšanai, šo temperatūru būs nepieciešams regulēt.
  • Neturi ledusskapja durvis atvērtas bez vajadzības. Tā aizkavēsi siltā gaisa pieplūdumu.
  • Pārbaudi ledusskapja durvju blīvumu, lai novērstu aukstā gaisa noplūdes un siltā gaisa ieplūšanu tajā.
  • Novietojot ledusskapi pie sienas, atstāj pietiekami daudz vietas gaisa ventilācijai.

Energoefektīvi ledusskapji 

Jaunākie ledusskapju modeļi tiek ražoti ar mērķi patērēt iespējami maz elektroenerģijas, tādejādi rūpējoties par apkārtējo vidi un īpašnieka izdevumu samazināšanu. Energoefektīviem ledusskapjiem ir lieliska izolācijas sistēma, kas palielina iespēju saglabāt nepieciešamo temperatūru, tāpat tie aprīkoti ar moderniem kompresoriem, kas enerģijas patēriņu samazina līdz pat 30% no ierastā. Energoefektīvos ledusskapjos iebūvēts LED apgaismojums, kas patērē ievērojami mazāk enerģijas, kā tradicionālo spuldžu apgaismojums. 
 
Foto: Pexels.com/ Kevin Malik
 
Tāpat šāda veida ledusskapjiem ir vairākas automātiskās funkcijas, kas atvieglo ikdienas rūpes par to – tiem ir automātiska pārvaldības sistēma, ar kuras palīdzību varēsi ērti regulēt nepieciešamo temperatūru, kā arī izvēlēties atkausēšanas funkciju, tādejādi nodrošinot siltuma zuduma mazināšanu un energoefektivitātes palielināšanu. 
 
Ietaupi laiku un finanses, parūpējies, lai ēdiens vienmēr būtu svaigs un veselīgs, uzglabājot to piemērotā vidē. Ledusskapja temperatūra ir svarīgs faktors, kas nodrošinās ne tikai energoefektivitāti, bet arī ēdiena kvalitāti un ilgāku tā saglabāšanas iespēju.