Pievienojies SMART NET un ietaupi! Pievienoties

Kādēļ izmantot mērvienības virtuvē ir svarīgi?

Foto: SHVETS production / Pexels
 
Kādam ēst gatavošana ir darbs, citam hobijs, bet teju ikvienam tā ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, jo cilvēkam ir jāēd, un jāēd pilnvērtīga, kvalitatīva pārtika. Svarīgi arī, lai maltīte būtu garšīga, un to var panākt, pievienojot produktus un garšvielas noteiktos daudzumos. 
 
Tieši tādēļ ir ieviestas mērvienības virtuvē – eksperimentu rezultātā noteikti dažādu ēdiena sastāvdaļu daudzumi, kas aprakstīti ar teju visā pasaulē vienotiem nosaukumiem – mērvienībām. Kādas ir citas pasaulē sastopamās mērvienības, kad tās radās, kā arī kas nepieciešams, lai gatavošana radītu baudu, uzzini raksta turpinājumā!

Kādēļ ir svarīgi mērīt produktu daudzumu?

Tici vai ne, bet ēst gatavošana ir vesela zinātne. Tā ir balstīta ķīmiskajās reakcijās, kas notiek starp ēdiena sastāvdaļām. Tas nozīmē, ka diemžēl nav iespējams bļodā iebērt kripatiņu šī, šķipsniņu tā, sauju miltu, pāris olas un gaidīt, ka rezultātā izdosies perfekts šokolādes cepums. Ēst gatavošana tā “nestrādā” (ja vien Tev nav gadiem ilgas pieredzes konkrētas receptes gatavošanā).
 
Piemēram, ja cepumu mīklai pievienosi par daudz sviesta un ne pietiekami miltu, cepumi izplūdīs. Ja kūkas mīklai piebērsi par daudz cepamā pulvera, kūka cepšanas procesā strauji pacelsies un tad vidus saplaks, un kūka garšos pēc sodas.
 
Atceries eksperimentus ķīmijas stundās? Tev tika iedots vesels lērums instrumentu, lai būtu iespējams veikt maksimāli precīzus mērījumus, un eksperiments noritētu droši, “neuzlaižot gaisā” skolu. Analogi arī ar ēst gatavošanu – mērvienības virtuvē ir ar nolūku Tev palīdzēt gatavot gardu, baudāmu, aromātisku ēdienu. Izmanto tās!

Kādas mērvienības virtuvē izmanto pasaule?

Ēdienu receptēs produktu daudzums tiek mērīts pēc svara (zinātniski korektāk – masas), tilpuma un skaita. Agrāk recepšu grāmatās netika minētas precīzas mērvienības, tā vietā izmantojot frāzes kā “perfekts jēra stilbs”, “sauja” lēcu, sviesta gabals “mazas aprikozes izmērā” un “pietiekami daudz” sāls.
 
1896. gadā Fannija Fārmere savā grāmatā “Boston Cooking-School Cook Book” ieviesa precīzākas mērvienības virtuvē – šķipsna, piliens, kripata – un tās laiku pa laikam tiek lietotas joprojām.
 
Foto: Alex Fox / Pixabay
 
Mūsdienās lielākā daļa pasaules tomēr izmanto metriskās sistēmas mērvienības svara un tilpuma noteikšanai, taču ASV izceļas, izmantojot vecās, imperiālās mērvienības tilpumu mērīšanai. 
 
Tomēr par vienu lietu pasaule ir vienisprātis – šķidrās sastāvdaļas tiek mērītas ar tilpuma mērvienībām, gaļu apraksta pēc svara (1 kg aknu) vai uz skaita (4 vistas stilbiņi), olas un dārzeņus galvenokārt nosaka pēc skaita (dārzeņus nereti arī uz svara). 
 
Savukārt sausās sastāvdaļas, kas parasti tiek pievienotas lielā daudzumā (milti, cukurs), tiek aprakstītas ar svara mērvienībām (atskaitot ASV – tur tiek mērītas tilpuma mērvienībās), bet mazāk izmantojamās sausās sastāvdaļas (sāls, cepamais pulveris u. c. garšvielas) – pēc tilpuma (tējkarote, ēdamkarote).

Kādas mērvienības izmantoja pagātnē?

Runājot par mērvienībām, noteikti ir īsi jāapskata arī to vēsture. Agrākās piefiksētās mērvienību sistēmas ir radušās 4000–3000 gadus pirms mūsu ēras. Pat visagrākās civilizācijas izmantoja mērvienības lauksaimniecības, celtniecības un tirdzniecības vajadzībām.
 
Bet tās bija neprecīzas un atšķīrās dažādās valstīs un pat pilsētās, tāpēc, sākot ar 18. gadsimtu, tika ieviestas modernizētas, vienkāršotas un vienotas mērvienību sistēmas, kuru pamatvienības tika noteiktas ar zinātnes metroloģijas palīdzību.
 
Svara mazākā vienība bija grauds. Mārciņas priekštecis ir mina, par kuru mazāka mērvienība ir šekels, bet lielāka – talents. Unces priekšteci sauca par tuniku. Tāpat viena no senajām svara mērvienībām bija arī karāts, ko gan izmanto vēl šodien darbā ar dārgakmeņiem un dārgmetāliem.
 

Pāreja uz metrisko sistēmu

Lai atvieglotu mērvienību aprēķinus, radās ideja par metrisko sistēmu, kas pirmo reizi tika aprakstīta 1668. gadā un pirmo reizi oficiāli ieviesta 1799. gadā Francijā. 19.–20. gadsimta laikā metriskā sistēma kļuva par galveno mērvienību sistēmu visā pasaulē, tomēr 3 valstis – ASV, Ķīna un Lielbritānija – joprojām turpina izmantot iepriekšējās valstīm specifiskās mērvienības.
 
Vairums citu valstu specifisko mērvienību laika gaitā tikušas pielāgotas metriskajai sistēmai, piemēram, skandināvu jūdze tagad tiek definēta kā 10 km, ķīniešu jins ir pielīdzināts 500 gramiem, bet holandiešu onss ir kļuvis par 100 gramu mērvienību.
 
Foto: Monfocus / Pixabay

Ko darīt, ja neatpazīsti receptē esošās mērvienības virtuvē?

Viens no 21. gadsimta plusiem ir iespēja internetā uzmeklēt dažādu valstu tradicionālās un iecienītas receptes un pagatavot tās pašam savās mājās – tā ir iespēja doties gastronomiskos ceļojumos. Bet nereti šo valstu receptes ir rakstītas citādākās mērvienībās nekā latviešu recepšu grāmatās ierastās. 
 
Kā rīkoties? Izmanto internetā pieejamos mērvienību kalkulatorus vai Google meklēšanas logā ieraksti esošās mērvienības daudzumu un vēlamo mērvienību, piemēram, “2 oz to g”, un Google meklēšanas rezultātos Tev tiks parādīts, cik gramu konkrētās sastāvdaļas Tev nepieciešams.
 
Tā kā visbiežāk, ārzemju receptēs sastaptās svešās mērvienības ir no imperiālās sistēmas, esam sagatavojuši mazu špikerīti, kā aprēķināt, cik daudz sastāvdaļas Tev būs nepieciešams. Izdrukā to un piestiprini pie ledusskapja ar magnētu, lai vienmēr ir, kur iemest aci!
 
ASV mērvienības
Latvijas mērvienības
1 tējkarote (tsp)
5 ml
1 ēdamkarote (tbsp)
15 ml
1 šķidrā unce (fl oz)
30 ml
1 cup
237 ml
1 pinte (pint)
473 ml
1 kvarts (quart)
0,95 l
1 galons (gal)
3,8 l
1 sausā unce (oz)
28 g
1 mārciņa (lb)
454 g
 

Kas virtuvē nepieciešams, lai ēst gatavošana sagādātu baudu?

Kad mērvienību špikeris ir gatavs un atrodas pa rokai, laiks ķerties pie ēst gatavošanas! Kas nepieciešams? Te būs neliels saraksts:
  • produkti;
  • darbarīki (dēlītis, nazis, karote, lāpstiņa cepšanai);
  • trauki (bļodas, katli, glāzes, šķīvji, pannaas);
  • jaudīgas, mūsdienīgas sadzīves tehnikas iekārtas – gāzes, indukcijas vai elektriskā plīts, cepeškrāsns, ledusskapis, tvaika nosūcējs, mikroviļņu krāsns, mikseris un blenderis.
Un, kad darbi pabeigti, lai nav ilgi jāstāv pie izlietnes, mazgājot izmantotos traukus, lieti noder arī trauku mazgājamā mašīna – 21. gadsimtā mums ir iespējas parūpēties arī par savu komfortu. Kāpēc gan to nedarīt?
 
Ja Tavā virtuvē trūkst kāda no minētajām iekārtām vai darba rīkiem, ieskaties Ksenukai.lv interneta veikala piedāvājumā – iespējams, tieši te atradīsi savu lielisko kulinārijas palīgu!
Gāzes plīts ar elektrisko krāsni Hansa FCMX581009

Gāzes plīts ar elektrisko krāsni Hansa FCMX581009

299,99 / gab.
Tiek pārdots gab.:
1 gab. – 1.0 gab., 1 gab. – 299,99 €
Tikai tiešsaistē
SMART LEASING 10
Mini plītis indukcijas Clatronic 3609, 3500 W, melna

Mini plītis indukcijas Clatronic 3609, 3500 W, melna

102,11 / gab.
Tiek pārdots gab.:
1 gab. – 1.0 gab., 1 gab. – 102,11 €
Tikai tiešsaistē
Mērtrauks Joseph Joseph Nest Measure 40019, polipropilēns (pp), 8 gab.

Mērtrauks Joseph Joseph Nest Measure 40019, polipropilēns (pp), 8 gab.

30,39 € / gab.
57,90 / gab.
Tikai tiešsaistē
Atlaides kods
Elektriskā plīts ar elektrisko cepeškrāsni AEG CCB56481BM

Elektriskā plīts ar elektrisko cepeškrāsni AEG CCB56481BM

435,00 € / gab.
575,00 / gab.
Tiek pārdots gab.:
1 gab. – 1.0 gab., 1 gab. – 575,00 €
SMART LEASING 10