3 lieliskas receptes, kuras atgādinās, ka pavasaris jau, tuvojas




Vēlaties pavadīt mazāk laika virtuvē, kā arī pavasaris jau “klauvē” pie durvīm un saprotat, ka mājās gatavotais ēdiens ir viens no galvenajiem veidiem, kā nodrošināt veselīgu un pilnvērtīgu uzturu. Īpaši pēc ziemas organismam trūkst dažādas tik vajadzīgās vielas, jo augļus un dārzeņus parasti vairāk patērējam siltajā sezonā. Tāpēc aicinām papildināt uzturu ar atsvaidzinošiem produktiem, kas būs ne tikai garšīgi, bet arī nodrošinās viegluma sajūtu.

Puravu un kartupeļu biezzupa

Jums būs nepieciešams:

  •  5-6 vidēja izmēra kartupeļi
  • 2 puravi
  • 1 sīpols
  • 30 g sviesta
  • 1 l ūdens
  • 1 buljona kubiciņš (ar sēņu vai dārzeņu garšu)
  • 100 ml krējuma
  • sāls (pēc garšas)
  • pipari (pēc garšas)

 Kartupeļus nomizo un sagriež kubiciņos, puravu balto daļu arī sagriež kubiciņos. Sakapā sīpolu.

Ieliek sviestu lielā traukā un uzkarsē, līdz tas izkūst. Izkausētam sviestam pievieno sagrieztus puravus un sakapātus sīpolus. Nedaudz apcep, nepārtraukti maisot, lai vienmērīgi apceptu visus dārzeņus. Pievieno sagrieztus kartupeļus un pārlej tos ar litru karsta ūdens. Pievieno buljona kubiciņu un atstāj uzkarst uz apmēram 15-20 minūtēm (līdz kartupeļi ir izvārījušies).

Kad dārzeņi ir gatavi, ielej lielāko buljona daļu atsevišķā traukā (tas būs nepieciešams, ja vajadzēs šķidrāku konsistenci). Samaisa dārzeņus ar blenderi līdz viendabīgai masai. Ja vēlaties zupu nedaudz atšķaidīt, varat pievienot atlikušo buljonu.

Lai gan buljona kubiciņš un puravs piešķir zupai izteiktu garšu, tie, kas vēlas to nedaudz pastiprināt, var pievienot sāli un piparus. Pasniedzot, pievienojiet svaigu krējumu un baudiet. Tomēr tiem, kas rūpējas par ķermeņa slaidām līnijām krējums nav ieteicams.

Svaigi avokado salāti

Jums būs nepieciešams:

  • 150 ml olīveļļas
  • 1,5 ēdamkarotes rīvētu citronu vai laima mizas
  • 4 ēdamkarotes citrona vai laima sulas
  • 4 ķiploku daiviņas
  • 1 tējkarote sāls
  • ¼ tējkarotes sarkano piparu
  • ¾ glāzes svaigu piparmētru lapu
  • ¾ glāzes svaiga koriandra
  • ½ tases loku
  •  4 avokado, nomizoti un pārgriezti uz pusēm (bez kauliņiem)
  • ¼ tases nomizotu un smalki sagrieztu gurķu
  • ¼ tases smalki sagrieztu tomātu

 Vispirms pagatavo mērci. Ielej olīveļļu, pievieno citrona mizu un sulu, sāli, ķiplokus un sarkanos piparus traukā, kas piemērots blenderēšanai. Masu sajauc ar blenderi apmēram 10-20 sekundes līdz ķiploki un pipari tiek sasmalcināti. Tad masai pievieno piparmētru masu, koriandru un lokus, vēlreiz dažas sekundes blenderē masu. Svarīgi, lai svaigo garšaugu tekstūra būtu pilnīgi viendabīga.
 
Lielā šķīvī saliek avokado pusītes (grieztā puse uz augšu). Katrai avokado pusei pievieno apmēram 1 ēdamkaroti mērces. Tad, uz katras pusītes, vienmērīgi saliek smalki sagrieztus tomātus un gurķus, un tad atlikušo mērci.

Šis ēdiens ir ideāli piemērots tiem, kam negribas virtuvē pavadīt garas stundas, bet gribas nobaudīt vieglas un sātīgas vakariņas. Šo salātu var izmantot arī kā piedevu gaļas ēdieniem.

Svaiga mango panna cotta

  • 4 glāzes auksta ūdens
  • 6 želatīna plāksnītes
  • 1,5 glāzes saldā krējuma (35% tauku)
  • ½ tasi piena
  • ½ tasi cukura
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 3 glāzes svaiga, nomizota un smalki sagriezta mango (apmēram 3 gb.)
  • 2-3 ēdamkarotes cukura
  • ¼ tasi ūdens
  • 2 želatīna plāksnītes

Ielej 4 glāzes ūdens, un tad pievieno 6 želatīna plāksnītes vidēja lieluma traukā un atstāj tās uzbriest (apmēram 10 minūtes). Ja tiek izmantots beramais želatīns, tas jāizšķīdina aukstā pienā (apmēram 5 minūtes).

Citā traukā krējumu, pienu un cukuru karsē uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot. Tikai tad, kad masa ir uzvārījusies, pievieno želatīna plāksnītes un maisa, līdz želantīns ir pilnībā izšķīdis (apmēram 1-2 minūtes).

Kad krējuma un želatīna masa atdziest, tā ir vienmērīgi jāsadala silikona veidnēs. Pēc tam ieteicams tās ievietot ledusskapī un atstāt uz 2-3 stundām vai uz nakti.

Vidēja lieluma bļodā atlikušo ūdeni uzlej uz atlikušām želatīna plāksnītēm un atstāj uzbriest apmēram minūti. Pievieno 2,5 glāzes sasmalcināto mango un 2-3 ēdamkarotes cukura traukā, kas piemērots blenderēšanai un blenderē līdz viendabīgai masai (apmēram 2-3 minūtes atkarībā no mango mīkstuma).

Mazā traukā mango masu uzkarsē līdz vārīšanai. Tikai pēc uzvārīšanas mango masu sajauc ar piebriedušo želatīnu. Masai ir jāļauj atdzist.

Mango masu vienmērīgi jāuzklāj uz iepriekš atdzesētas krējuma masas silikona veidnēs. Pēc tam veidnes jāievieto ledusskapī vismaz uz divām stundām.

Iesakām servēt šo gardo, mango panna cotta, pārklājot to ar mango mērci, kam pievieno atlikušus sagrieztā mango gabaliņus. Šis deserts neapšaubāmi iekaros visu augļu mīļotāju sirdis!
ŠĶĪVIS EBRO 24CM 402811FN93219 (Bormioli)

ŠĶĪVIS EBRO 24CM 402811FN93219 (Bormioli)

1,55 / gab.