Cepešpannu veidi: kuru izvēlēties?

Jūs, iespējams, zināt visu par cepešpannām – no kā tās ir izgatavotas, kā tās tiek izgatavotas, kam tās izmanto, ko ar tām var un nevar darīt... Bet varbūt jūs nezināt, cik tieši cepešpannu jums vajag mājās, lai pagatavotu gardus ēdienus. Šis raksts sniegs ieskatu, kādas pannas ir vajadzīgas, un ko ar tām var pagatavot.

Vispirms, atcerēsimies cepešpannu veidus un to priekšrocības.

Pannu materiāli

Cepešpannas iedala 4 galvenajos veidos atbilstoši materiāliem, no kuriem tās tiek izgatavotas:

1. Čuguna pannas. Šī tipa pannas ir vecmodīgas, masīvas un izturīgas, tās ir izmantojamas līdz pat 100 gadiem. Tās neizdeg. Varat mierīgi gatavot ēdienus, izmantojot dzelzs lāpstiņas un citus virtuvē esošos rīkus. Šādas pannas “nebaidās” no skābi izdalošiem pārtikas produktiem. Tomēr tām ir divi būtiski trūkumi, kuru dēļ tās vairs nav tik populāras: šādas pannas ļoti lēni uzsilst un tās arī nav piemērotas lietošanai uz indukcijas plītīm, jo čuguns slikti vada magnētiskos viļņus. Ideāli piemērotas gāzes plītīm, kas mūsdienās arī strauji zaudē popularitāti. Čuguna pannu priekšrocība ir tā, ka tās ir gandrīz mūžīgas. Savas dzīves laikā varat pat nepaspēt to nolietot. Ideāli piemērotas jebkuras pārtikas cepšanai un sautēšanai, tomēr ir jālieto daudz eļļas vai tauku.

2. Alumīnija cepešpanna. Patlaban tās no visām cepešpannām ir vispopulārākās. Tās ir vieglas, lētas, pārklātas ar dažādiem materiāliem, kas nodrošina to, ka ēdiens nepiedeg pie pannas virsmas gatavošanas laikā. Toties tām ir ļoti atšķirīgs kalpošanas laiks. Dārgākas cepešpannas kalpo ilgāk, lētākas var izmest jau pēc gada. Šādas cepešpannas ir pieejamas dažādos izmēros un ir piemērotas jebkura veida ēdienu pagatavošanai. Lai izvairītos no nepiedegošā virsslāņa saskrāpēšanas, ieteicams izmantot tikai koka lāpstiņas un citus koka piederumus.

3. Tērauda pannas. Tās ir izturīgas un uzticamas. Šāda tipa pannas ir piemērotas jebkura veida ēdienu pagatavošanai. To galvenā iezīme ir ilgstoši uzglabātais siltums. Ja tās ir nerūsējošā tērauda pannas bez pārklājuma, varat lietot arī metāla piederumus – pannas “nebaidās” no skrāpējumiem. Ideāli piemērotas modernām indukcijas plītīm. Šāda tipa pannas ir viegli kopt; gatavojot gaļas ēdienus, nav nepieciešama eļļa vai tauki.

4. Vara pannas. Dārgas, bet ļoti stilīgas cepešpannas no misiņa vai vara sakausējuma. Šāda tipa pannas ir izturīgas, tām ir ļoti labas siltumvadītspējas īpašības. Nav piemērotas indukcijas plītīm.

Tas ir arī viss! Jūs, iespējams, domājat, ka mēs kaut ko aizmirsām? Piemēram, teflonu, keramiku, titānu? Galu galā, tieši šīs cepešpannas tagad tiek reklamētas...

Šodien aplūkojām galvenos materiālus, kas tiek izmantoti cepešpannu ražošanā – čuguns, tērauds, ​​varš un alumīnijs. Visas pannas var pārklāt ar īpašu nepiedegošo virsslāni, pateicoties kam cepešpannas iegūst savu klasifikācijas sadalījumu.

Ir vairāki pārklājumu veidi:

• teflons;

• titāns;

• titāna keramika;

• stikla keramika;

• dimants;

• trīskāršs pārklājums;

• utt.

Čuguna, vara un nerūsējošā tērauda pannām nav vajadzīgs nekāds pārklājums. Alumīnija un dažām tērauda cepešpannām ir pārklājumi, un dažreiz šķiet, ka visa panna ir izgatavota no teflona vai keramikas. Faktiski, tas ir tikai plāns slānis, ar ko ir apstrādāta pannas iekšpuse.

Kādēļ šis slānis ir vajadzīgs? Pateicoties šāda veida apstrādei, cepešpanna ļauj mums pagatavot veselīgus ēdienus. Atšķirībā no tērauda vai vara cepešpannām diemžēl nevarēsiet pagatavot ēdienu čuguna cepešpannā, neizmantojot daudz eļļas vai tauku. Ja esat zema tauku satura ēdiena gatavošanas piekritējs, jums būs vajadzīgas cepešpannas, kas ir pārklātas ar nepiedegošo virsslāni, ko klāj uz ekonomiskas klases metāla vai alumīnija cepešpannām.  

Slavenākie šefpavāri izmanto čuguna un tērauda piederumus bez papildu pārklājumiem, jo ​​viņi ir pārliecināti, ka pārtika kļūst neveselīga nevis pārklājuma vai tauku satura dēļ, bet gan produktu kvalitātes dēļ... Kvalitatīvs ēdiens ir un paliek kvalitatīvs un garšīgs.

Cepešpannas atbilstoši to mērķim

Cik cepešpannām jums ir jābūt mājās? Parasti pietiek ar vienu, bet ļoti augstas kvalitātes. Tā kā čuguna cepešpannas patērē daudz enerģijas, vislabāk tās izmantot, gatavojot uz gāzes plītīm. Ja jums ir indukcijas plīts, jums būs ideāli piemērotas nerūsējošā tērauda cepešpannas. Ieteicamais izmērs ir 28 cm (diametrs). Vidusmēra Latvijas ģimenei ir 3-5 cepešpannas:

• Universāla cepešpanna – parasti ir 28 cm plata. Tā ir izveidota tā, lai uz tās varētu cept pilnīgi visu.

• Sautēšanas panna – ir cepešpanna ar augstajām stāvajām malām, parasti tās diametrs ir 28 cm, tāpēc šāda tipa pannas atbilst tam pašam universālajam vākam kā jebkura cita universālā panna. To lieto pārtikas sautēšanai uz plīts, to var izmantot ne tikai gaļas vai olu cepšanai, bet, uzliekot tai vāku, arī dārzeņu sautēšanai.

• Pankūku cepešpannas plakanā panna ar zemajām malām dažādu pankūku un olu cepšanai. Plāns cepešpannas dibens ļoti ātri uzsilst, tāpēc pankūku mīklu uz tās var cept, tiklīdz panna ir nolikta uz plīts. Ir arī īpašas pankūku formas cepešpannas. Bieži šāda tipa cepešpannas ir apaļas, bet var būt arī citas formas, kas padara pankūkas rotaļīgas un skaistas.

• Wok pannas – ķīniešu pannas ar ļoti lielajām malām un šauru pamatni. Tās tiek izmantotas, lai pagatavotu Āzijas ēdienus un sautējumus. Šādā tipa pannās ēdienu ir viegli apgriezt, neizmantojot lāpstiņu. Uz pannas malām var arī pagatavot īpašus grilus.

• Grila pannas – var būt kvadrātveida ar strīpainu reljefu pašas pannas pamatnē, lai cepta gaļa nepiedegtu. Visbiežāk šāda tipa pannas ir no čuguna vai tērauda, kas labi saglabā siltumu.

Jāatzīmē, ka ne visām pannām komplektā ir vāki. Parasti vāks nāk komplektā sautēšanai paredzētājām un universālām cepešpannām. Tomēr, standarta izmēru vākus parasti pārdod atsevišķi.

Īpaša uzmanība ir jāpievērš pannu rokturiem. Dažām pannām ir noņemami rokturi. Kāpēc tā? Čuguna pannu rokturi ir gari, bieži tie ir izgatavoti no koka, jo pretējā gadījumā nevarēsiet noņemt šādu pannu no plīts bez īpaša cimda. Tas apgrūtina to ievietošanu skapī vai krāsnī. Tāpēc rokturus var noņemt un mazgāt atsevišķi.

Cepešpannas var iegādāties arī tiešsaistē, tā varat ietaupīt, īpaši, ja pirksiet izpārdošanas laikā. Atcerieties, ka tas ir ilgtermiņa ieguldījums, tāpēc ir vērts ietaupīt un iegādāties 100-300 eiro vērto trauku, kas kalpos desmit vai pat vairāk gadus.
Jata Grill Pan GB37 37.5x27x3cm

Jata Grill Pan GB37 37.5x27x3cm

36,53 / gab.
Jata Grill Pan GB36 36x22.5x5cm

Jata Grill Pan GB36 36x22.5x5cm

27,64 / gab.
PANNA DIAMOND PEN6803 26CM (PENSOFAL)

PANNA DIAMOND PEN6803 26CM (PENSOFAL)

19,88 / gab.
PANNA CHARACTER NEW 28 cm C6820652 (TEFAL)

PANNA CHARACTER NEW 28 cm C6820652 (TEFAL)

28,59 / gab.
PANNA INTUITION 24cm A7030484 (TEFAL)

PANNA INTUITION 24cm A7030484 (TEFAL)

19,99 / gab.
Tescoma Presto 24 cm

Tescoma Presto 24 cm

15,89 / gab.
PANNA SIMPLE 28CM (TEFAL)

PANNA SIMPLE 28CM (TEFAL)

22,99 / gab.