Enerģijas pilnais rīts ir aktīvās dienas pamats

Vai zinājāt, ka Latviešu iecienītākais rīta dzēriens ir kafija? To katru rītu dzer gandrīz trīs ceturtdaļas mūsu tautiešu. Tie, kas nav kafijas piekritēji, dzer tēju. Ir jāsaka, ka mēs dzeram ne tikai karstus dzērienus, tāpat ir iecīnīta svaigi spiesta sula un mājās pagatavotie smūtiji. Tā kā no rīta ir ļoti maz laika gatavot, virtuvē ir jābūt nepieciešamam aprīkojumam, kas palīdzēs jums visu izdarīt ātri un palīdzēs būt labā omā, sniedzot enerģiju visai turpmākai darbadienai. Šajā rakstā mēs sniegsim jums dažus noderīgus padomus enerģiskai dienai.

Kad modinātāju nomaina kafija

Ir cilvēki, kas gatavo kafiju, vienkārši ieberot to kafijas tasē, uzlejot tai karstu ūdeni un ļaujot biezumiem nosēsties, citi izvēlas franču preses kafiju, un vēl citi izmanto kafijas filtrus. Katru gadu arvien vairāk cilvēku iegulda līdzekļus, pērkot espresso automātus. Var teikt, ka, ja cilvēks vienu reizi ir sācis iet šo ceļu, viņš vairs neatgriezīsies pie citādāk pagatavotas kafijas.

Par gaumi vai garšas īpašībām nestrīdas, bet parasti, lai izveidotu labu aromātisku kafiju, ir nepieciešams gan labas kvalitātes kafijas automāts, gan augstas kvalitātes kafijas pupiņas. Kafijas pupiņām ir jābūt svaigi grauzdētām un svaigi samaltām. Nav noslēpums, ka vislētākais kafijas pagatavošanas veids ir, kad tā tiek uztaisīta tasītē vai nospiesta. Diemžēl šī kafijas pagatavošanas metode ir salīdzinoši laikietilpīga, un kafijā ir augsts kofeīna saturs. Ir daudz ērtāk un ātrāk pagatavot kafiju kafijas pupiņu automātā vai kafijas kapsulas aparātā. Bet kurš no šiem diviem ir labāks? Kapsulu automāts nav tik dārgs, taču parasti pašas kapsulas ir dārgākas nekā kafijas pupiņas, tādēļ ir vērts padomāt par to, cik daudz kafijas jūs dzerat katru dienu un cik bieži jūs apmeklē viesi. Ja ikdienā dzerat mazāk par 3 tasītēm, tad prātīgāk būs izvēlēties kapsulu aparātu, ja vairāk, tad labāk izvēlieties klasisko espresso automātu.

Klasiskais espresso automāts, gatavojot kafiju, samaļ kafijas pupiņas, un pagatavo kafiju tikai vienas minūtes laikā. Daudzi espresso automāti ļauj jums pagatavot kafiju pēc gaumes un izvēlēties vieglu, vidējā stipruma vai stipro kafiju.

Diskutēt par to, vai ir labāk dzert kafiju ar pienu vai vienkārši melnu, var mūžīgi. Tas ir tikai un vienīgi gaumes jautājums. Bet, izvēloties kafijas automātu, ir vērts atcerēties kam tieši dodat priekšroku. Lielākajai daļai kapsulu automātu nav piena putošanas funkcijas, taču varat iegādāties atsevišķu piena putotāju. Daudzos espresso automātos ir iebūvēta piena sasilšana un putošana, bet ir cilvēki, kuri izvēlas atsevišķu putotāju, ko parasti ir vieglāk izmazgāt.

Pagatavosim tēju 

Daudzi cilvēki sāk savu rītu ar tasīti tējas. Daži dzer melno tēju, citi zaļo tēju, daži tējai pievieno medu, citi – pienu vai cukuru. Neatkarīgi no tā, kam jūs dodat priekšroku, ir svarīgi, lai tēju varētu pagatavot ātri un vienkārši, tādēļ tam nepieciešama laba tējkanna. Nereti cilvēki ir pārsteigti, redzot cenu starpību starp dažādām tējkannām. Tā var būt diezgan ievērojama, tāpēc pārdevējam bieži tiek jautāts, kas ir jāņem vērā, iegādājoties tējkannu. Galvenie parametri: komforts, ergonomika, jauda un tilpums.

Ja pieņemam, ka no rīta nekad nav pārāk daudz laika, tad vajadzētu izvēlēties jaudīgu tējkannu, kas uzvārīs ūdeni ātri. Lai to nodrošinātu, izvēlieties aptuveni 2000 vatu tējkannu. Diemžēl nevaram ieteikt jaudīgas tējkannas pirkšanu tiem, kas dzīvo mājā ar vecu elektroinstalāciju vai vājiem drošinātājiem, jo tad jaudīgas tējkannas dēļ būs nepieciešams skriet turpu šurpu starp virtuvi un elektrības ķēdes drošinātājiem. Tirgū ir pieejamas arī mazāk jaudīgas tējkannas, kuru jauda nepārsniedz 1000 vatu. Tām vajag vairāk laika ūdens uzvārīšanai, bet tās neliks jums raizēties. 

Vēl lielāka uzmanība ir jāpievērš komfortam un tējkannas tilpumam. Jau veikalā pārliecinieties, ka tējkanna ir parocīga, to ir viegli pacelt un atvērt, lai piepildītu ar ūdeni. Ja vēlaties pavadīt mazāk laika tās apkopei, izvēlieties tējkannu ar pārklātu sildītāju. Ja vēlaties, lai ūdens ilgāk saglabātos silts, izvēlieties tējkannu ar termostatu vai termosu un neticiet mītam, ka lielākās tējkannās ūdens atdziest lēnāk. Ja mājās ir mazi bērni vai aizmāršīgi cilvēki, tad meklējiet tējkannu, kam ir slēdzis, kas neļauj ieslēgt tējkannu, kad tā ir tukša. Tagad ir pieejamas tējkannas, kuras var iestatīt, lai tās uzsildītu ūdeni līdz nepieciešamajai temperatūrai, neatkarīgi no tā, vai tas ir 50 vai 90 grādi. Ja jūs dzīvojat viens, un viesi jūs bieži neapmeklē, tad iegādājieties nelielu tējkannu, bet, ja ģimene ir liela un viesi nāk ciemos bieži, tad izvēlieties tējkannu, kuru jūs varat izmantot, lai vienlaikus var uzsildīt vismaz divus litrus ūdens.

Vitamīnu stimuls no paša rīta

Ja dzerat kafiju vai tēju, mēs iesakām jums lietot dažus vitamīniem un uzturvielām bagātus uztura bagātinātājus. Šim nolūkam ir piemērotas mājās gatavotās sulas un kokteiļi, ko var pagatavot no sezonāliem mājas audzētiem augiem, dārzeņiem un cietiem vitamīnu avotiem, kurus var atrast veikalā. Lai pagatavotu gardo brokastu dzērienu, jums būs nepieciešami ne tikai augļi, bet arī augstas kvalitātes sulu spiede vai blenderis. Ir jāpatur prātā galvenais noteikums – jūs nevarat iegādāties zemas kvalitātes aprīkojumu, jo, ja augļi neizdala sulu vai arī, ja smūtiju aparāts tikai rotē neko nesasmalcinot, tad būs tikai žēl gan naudas, gan laika, ko sanāca iztērēt. Parasti ir tā, ka cena atspoguļo gan efektivitāti, gan to, cik viegli ir lietot noteikto aparātu. 

Ir divas pamatiespējas svaigas sulas izspiešanai – aukstā presē vai centrbēdzes presē. Izmantojot auksta spiediena metodi, sula tiek taisīta lēnām, jo izejvielas tiek izspiestas ar lēnu spiedienu, ļaujot sulai iziet caur filtru. Tas nozīmē, ka procedūra ir laikietilpīga, bet tādā sulā netiek zaudēti vitamīni un barības vielas. Lietojot šāda veida sulu spiedi, var pievienot piparmētru lapiņas, piemēram, spiežot ābolu sulu. Centrbēdzes sulu spiedes mehānisms rotē, spiežot gaisīgu sulu, kas ir nekavējoties jāizlieto. Šāda veida sulu spiedes priekšrocība ir ātrums un cena, jo centrbēdzes sulu spiedes ir lētākas nekā aukstas preses sulu spiedes. Centrbēdzes sulu spiedes trūkums ir tāds, ka sulai nav augļu mīkstuma, kāds ir aukstas preses sulu spiedēm. 

Visērtākais un ātrākais veids, kā pagatavot smūtijus, ir izmantot blenderi. Lai nepieļautu to, ka asmeņi tikai rotē ap augli vai dārzeni, izvēlieties vismaz 500 vatu ierīci ar stingriem nerūsējošiem asmeņiem. Ja nevarat atrast informāciju par ierīces jaudu, varam pieņemt, ka blenderis, kas ir paredzēts ledus sasmalcināšanai, labi noderēs arī dažādu augļu un dārzeņu smalcināšanai. Ja ir iespējams, izvēlieties blenderi ar dārgāku plastmasas stiklu – tas ir izturīgāks un vajadzības gadījumā var tikt izmantots arī karstās pārtikas pagatavošanai un ledus sasmalcināšanai.

Rīts ir visas dienas pamats, tādēļ ir vērts katru dienu dot sev nedaudz laika un iespējas baudīt brokastis un rīta dzērienu.