TOP5 garšaugi, kurus ir vērts audzēt virtuvē

Garšaugi tiek izmantoti gan pārtikas ražošanā, gan gardas tējas pagatavošanā vai lai uzlabotu veselību. Lai vienmēr būtu svaigas garšvielas, daudzi apņemas tās audzēt mājās, uz virtuves palodzes. Taču kā izvēlēties no tādas daudzveidības? Prezentējam jums 5 garšaugus, kurus iesakām izaudzēt mājās jau šajā pavasarī. 


1. Baziliks

Baziliks – neatņemama itāļu ēdienu sastāvdaļa. Ar to varat padarīt gardākus makaronu ēdienus, salātus, uzkaisīt uz izceptas picas vai itāļu brusketas. Šis ārkārtīgi smaržīgais garšaugs ir cēlies no dienvidiem, tāpēc vislabāk aug 20–25 °C temperatūrā. Labākais laiks bazilika stādīšanai ir aprīlis. Sagatavojiet vēlamā tilpuma podiņu, tam vajadzētu būt vismaz 10 cm augstam, tā apakšā ieberiet drenāžas slāni, bet augšā – barojošo substrātu, to ir iespējams nopirkt jau gatavu. Zemi mazliet sablīvējiet un aplejiet ar ūdeni. Lieciet bazilika sēklas 0,5 cm attālumā vienu no otras, bet sēklu skaitu izvēlieties, ņemot vērā podiņa izmēru. Pēc sēklu ielikšanas, uzberiet uz tām mazliet zemi, bet podiņu obligāti pārklājiet ar plēvīti un nolieciet saulainā vietā. Kad izdīguši pirmie asni, plēvīti noņemiet. Baziliku vajadzētu laistīt ar mēru katru dienu, un, lai tas labāk augtu, ieteicams baziliku pastāvīgi apgriezt, atstājot 2–3 lapiņu pārus virs zemes. Ja ievērojat, ka bazilika krūmiņš sāk ziedēt, ziedus kopā ar lapiņu pāri uzreiz nogrieziet, tā saglabāsiet augu raženu un vēl ilgi varēsiet priecāties par svaigiem garšaugiem.

2. Rozmarīns

Šis augs tiek izmantots ne tikai kā garšviela, bet arī kā ārstniecības augs. Kulinārijā rozmarīns lieliski der pievienošanai gaļas, zivju un citiem ēdieniem, rozmarīns ēdienam piešķir īpaši aromātisku smaržu un lielisku garšu. Šo ārstniecisko augu tautas medicīnā izmanto, lai samazinātu galvas reibšanu, tas lieliski dezinficē mājas. Rozmarīns stādāms un kopjams tāpat kā baziliks, atšķiras tikai tas, ka ziemā rozmarīnu ir ieteicams turēt vēsākajā telpā, kurā temperatūra sasniedz 5–10 °C, siltākā telpā rozmarīns sāk izžūt. Ir ļoti svarīgi rozmarīnu pareizi laistīt. Uzzināt, vai rozmarīnam pietiek ūdens, jūs varat ieliekot pirkstu zemē aptuveni 3–4 cm dziļumā, ja jūtat, ka zeme ir sausa vai tik tikko mitra, tas nozīmē, ka augs obligāti jāaplej. Grieziet rozmarīna zariņus bez raizēm – jo biežāk tos apgriezīsiet, jo ātrāk rozmarīns augs un būs raženāks. Zariņus apgriezt ieteicams no zemes atstājot vismaz 5 centimetrus.

3. Timiāns

Timiānu tāpat var izmantot gan kulinārijā, gan kā ārstniecības augu un pat audzēt dekoratīvos nolūkos. Timiāns ideāli saskan ar gaļu, vistas gaļu un medījumu. Šajā ārstniecības augā ir daudz ārstnieciskā komponenta timola, kas darbojas kā antiseptiķis. Timiāns ir pieticīgs augs, tam vajag sausāku un labi mēslotu zemi, tam patīk saule un siltums. Vēlams, lai zeme, kurā stādīsiet šo garšaugu, būtu irdena un ātri žūstoša. Ļoti svarīgi ir nepārliet, ja jūs, ieliekot pirkstu 3–4 cm dziļumā, jūtat, ka zeme ir mitra, tas nozīmē, ka laistīt vēl nevajag. Arī timiānu ir ieteicams pastāvīgi apgriezt, atstājot no zemes aptuveni 5–6 centimetrus, – tā timiāns izaugs ātrāk un izlaidīs vairāk zariņu. 
4. Raudene

Tas ir ļoti novērtēts augs gan kulinārijā, gan medicīnā. Itālijā bez raudenes nav iedomājama tomātu mērce, pica un jūras velšu ēdieni. Pateicoties pretbakteriālajām īpašībām, kuras piemīt Raudenei, medicīnā to izmanto, lai ārstētu bronhītu, saaukstēšanos, ausu un kakla skalošanai, kā arī kuņģa un zarnu slimību gadījumā. Šim garšaugam dienā nepieciešams saņemt vismaz 6–8 stundas saules, tāpēc rekomendējams augu turēt jūsu mājokļa dienvidu daļā. Atcerieties, ka šim augam patīk bagātas un neitrālas augsnes, tādēļ tās ir bieži jālaista, nepieļaujot sausumu, un jāravē. Raudenes zariņus un lapiņas arī ir svarīgi bieži apgriezt, tā palīdzēsiet augam kļūt raženākam un ātrāk augt.

5. Sīpolloki

Šis augs ir latviešu kulinārijas klasika, kura bagāta ar vitamīniem un cinku. Tas lieliski der pievienošanai zupām, mērcēm, olu ēdieniem, salātiem un dažādiem rasoliem, kartupeļu ēdieniem. Izaudzēt mājās sīpollokus ir ļoti vienkārši, un populārākais veids, kā tos audzēt, ir audzēšana ūdenī. Viss, kas jums jādara, ir jāiegremdē sīpols ūdenī (pietiek, ka ūdens tikai apsmeļ sīpolu). Augs nekavējoties izlaidīs savas saknes un pēc tam sāks dīgt asni. Svarīgi zināt, ka pirmos izdīgušos lokus nav ieteicams nogriezt, līdz kamēr tie nav sasnieguši vismaz 20 cm augstumu – vēlāk sīpollokus varat apgriezt vai noplūkt tik bieži, cik vēlaties. Tāpat vēršam uzmanību uz to, ka ūdeni, kurā iemērkts sīpols, vajadzētu mainīt katru dienu – tā nodrošināsiet, ka augs saņems pietiekami daudz vielu un nesapūs. Cits veids, kā izaudzēt sīpollokus mājās, ir iegādāties sīpolu stādiņus. Iestādiet sīpolu stādiņus labi uzirdinātā zemē, tikai ne par dziļu, lai sīpolloki brīvi varētu izaugt. Laistiet katru otro dienu. 

Pavasaris ir vispiemērotākā sezona garšaugu un augu stādīšanai, tāpēc pasteidzieties un pēc neilga laika izbaudiet svaigas, aromātiskas un ekoloģiskas garšvielas un dārzeņus!