
Ir sācies laiks, kad dārzos paceļas dūmi un patīkama ceptas gaļas smarža kārdina visus garāmgājējus. Ko izvēlies Tu - BBQ vai grilu?
Vienkāršākā ierīce gaļas cepšanai ir dārza grils. Tā ir atvērta kaste uz kājām ar mazām atverēm, lai tajos ievietotu iesmus. Restēs tiek izmantotas ogles vai malka, maltīti cep uz tērauda stieņiem (iesmiem) vai īpašām grilēšanas restēm. Tā kā restes neaizņem daudz vietas, ir ļoti ērti tās paņemt līdz izbraucienos. Kopt šādas restes arī ir ļoti vienkārši - tikai dažas reizes jānoslauka tās ar stiepļu suku un darbs ir padarīts.
Nedaudz sarežģītāka ierīce ir BBQ, tas vairāk līdzinās uzlabotām grilēšanas restēm, bet tam ir īpašs vāks. Forma parasti ir apaļa, jo svarīgs ir ne tikai gaļas cepšanas process, bet arī pareiza dūmu sadale. Šāda veida konstrukcija palīdz ne tikai izcept, bet arī kūpināt. BBQ komplektā grils parasti jau ietilpst, tāpēc nebūs nepieciešams iegādāties to atsevišķi. Jāatzīmē, ka BBQ ir grūti grilēt uz metāla iesmiem, jo ne vienmēr ir pieejamas atveres, kas ir tam paredzētas. Pašlaik populārākie BBQ ir olu formas vai arī mazliet lētāki – BBQ-metāla mucas. Šādi ir pieejami dažādos izmēros, bet tie parasti nav kompakti, tāpēc tos nav viegli pārvadāt automašīnas bagāžniekā.
Vissarežģītākā ierīce ir grils. Pēc būtības tas ir uzlabotais BBQ, kur gaļa tiek cepta uz gofrētas metāla loksnes, nevis kā tas ir citur – grila restes novieto virs uguns. Grilā parasti izmanto elektrību vai gāzi, šeit netiek izmantotas ogles. Ja ierīce ir elektriska, to var aprīkot ar visu veidu sensoriem, kas parāda temperatūru un regulē gatavošanas laiku. Tā ir ļoti efektīva ierīce, ar ko var pagatavot praktiski jebkura veida pārtiku. Grili var būt mazi, bet tajā pašā laikā diezgan neparocīgi, tāpēc tos transportē uz ratiņiem. Bet padomājiet - ņemot vērā, ka tie ir elektriski, tos nevar paņemt līdz dodoties piknikā. Šim nolūkam labi noderēs mazi gāzes grili, kam paredzēti mazi gāzes baloni.
Kurš jums ir vispiemērotākais?
Grila priekšrocība ir efektivitāte. Vienkārši ieslēdziet to un varat sākt cept tūlīt pat. Grila izmēri parasti ir lieli, tāpēc tas ir ideāli piemērots izmantošanai mājsaimniecībās, bet tam ir vajadzīga elektrība. Ja vēlaties uzreiz pabarot vairākus cilvēkus, tas būs ideāls risinājums, jo grilu var izmantot, lai vienlaikus ceptu gan gaļu, gan zivis un dārzeņus. Barbekjū to nevarēsiet izdarīt, jo tad dažādu produktu aromāti sajauksies un garša nebūs patīkama.
BBQ, iespējams, ir visefektīvākā variants, jo to varat paņemt līdz dodoties izbraukumā, izmantot savā pagalmā vai arī ballītē kaimiņu dārzā. Viss, kas būs nepieciešams ir maisiņš ar oglēm. Tā kā BBQ nāk komplektā ar vāku, produktu cepšanu varēsiet sākt stundu pēc iekurināšanas. Vienkārši sagaidiet, kad ogles ir karstas un uzlieciet ēdienu uz grila. Vienlaikus varat cept dažādas gaļas – vistas, cūkgaļu, tītaru. Tā kā zivs pagatavošanai ir nepieciešams īsāks laiks, ieteicams to cept atsevišķi.
Pateicoties unikālajai formai, siltums un dūmi tiek sadalīti vienmērīgi, tāpēc apakšā un augšā produkti izcepas vienādi. Šī iemesla dēļ nav nepieciešams pastāvīgi apgriezt gaļu – uzlieciet to uz restēm, aizveriet vāku un atstājiet uz dažām minūtēm, lai tā kārtīgi izceptos. Būs tikai jāpieskata temperatūra un jāpārbauda vai gaļa ir jau gatava.
Dārza grils ir noderīgas, ja bieži dodaties izbraukumos un piknikos pie dabas, un, ja vēlaties pacienāt ar tikko grilētu gaļu nelielu cilvēku bariņu. Pilnīgi pietiekoši iegādāties dārza grilu ar pusmetru garām grilēšanas restēm. Izvēloties tās, uzmanība jāpievērš metāla biezumam no kura tās ir izgatavotas. Jo biezāks ir metāls, jo izturīgākas būs jūsu grilēšanas restes. Grilēšanas restes ir visu laiku jāpieskata, tās ir jāglabā tīras un sausas, jo aprūsējis metāls ātrāk tiek pakļauts korozijai, tāpēc restu sienas var ātri Izdegt. Vēl viens būtisks moments ir stingras un stabilas kājas. Vislabāk ir izvēlēties atsevišķas kājas, kuras ievietot īpašās atverēs atsevišķi pa vienai, nevis divas vienā. Tas padarīs grilēšanas restes stabilākas. Turklāt dubultās kājas, kas izgatavotas no plānākiem materiāliem, var salocīties. Ja malkas vietā cepšanai izmantosiet ogles, nav nepieciešams iegādāties dziļas restes. Vai ir vērts iegādāties vienreizējas lietošanas grilu? Kāpēc ne? Ja plānojat ceļojumu un nav pieejams parastais grils, varat iegādāties vienreizēju grilu, kas ir paredzēts ēdiena pagatavošanai vienu vai divas reizes. Protams, pēc izmantošanas, tas ir pienācīgi jāutilizē – jāizmet speciālā atkritumu tvertnē, kad grils ir pilnībā atdzisis.
Grilēšanas sezona ir sākusies!